5 tips voor een perfecte kennissessie

Helemaal hip tegenwoordig: kennissessies. Onder het genot van een hapje en een drankje praten over items die spelen. Te vaak is het geluid achteraf: het was een leuke avond maar te weinig resultaat, veel gehoord en geleerd maar hoe nu verder?

Met deze 5 tips krijgt u gegarandeerd een beter resultaat uit uw kennissessie.

Einddoel

werkconferentie_middelBepaal vooraf het einddoel. Wat wil u bereikt hebben wanneer de sessie is afgelopen. Neem niet genoegen met het feit dat er gewoon gezellig over een onderwerp gesproken is maar verwacht meer. Wees concreet over het einddoel: een oplossing voor het probleem, het beste idee, een stappenplan, een opzet waarmee een projectteam verder kan. Als uw einddoel bekend is kan u de weg er naar toe uitwerken. Welke specifieke vragen moet ik stellen om tot dit doel te komen.

Structuur

Het einddoel is bepaald, de vragen zijn bekend. Zorg dat dit ook duidelijk is voor de deelnemers. Vertel hen hoe het hele proces eruit ziet. Wees helder in de uitdaging of vraag van de sessie en welk einddoel u voor ogen heeft. Vergeet ook niet te vertellen wat u na afloop doet met de resultaten. Wanneer het proces duidelijk is voor de deelnemers komt dit de structuur van de sessie ten goede. Als deelnemers afdwalen is het hiermee ook makkelijker hen terug te krijgen naar het onderwerp.

Probleemeigenaar

werkconferentie_grootWie heeft het probleem, waar speelt de uitdaging. Zorg dat er een duidelijke probleemeigenaar is. Diegene leidt de vraag in, vertelt de context en een stukje achtergrond. Deelnemers zijn namelijk geneigd hun kennis nog beter in te zetten als ze weten wie ze helpen, hoe het probleem is ontstaan en waar ernaar toe gewerkt moet worden.

Tafelhost

Regel per tafel een host, een persoon die aan tafel het gesprek begeleidt. Hij/zij zorgt dat de structuur gevolgd wordt, dat iedereen aan het woord komt en dat er focus blijft in het gesprek.

Vastlegging

Werksessie recreatie & toerisme flevolandLeg de belangrijkste zaken vast. De ideeën die zijn geopperd, de keuzes die gemaakt zijn en de resultaten uit het gesprek. Dit hoeven zeker geen uitgebreide notulen te zijn maar wel duidelijke notities voor de probleemeigenaar. In een kennissessie hebben de deelnemers vaak kosteloos hun bijdrage geleverd. Naast de deelnemers te bedanken voor hun bijdrage wordt het vaak gewaardeerd wanneer zij de resultaten ontvangen en worden ingelicht over de vervolgstappen.

Allard

 

 

 

Allard Dericks

Managing Partner bij Spilter

Begeleidt sinds 2009 tientallen sessies per jaar.

Bereid een kennissessie eenvoudig met uw team voor via de Spilter Versnellingskamer.

Leuk artikel? Blijf op de hoogte door u aan te melden voor de Spilter nieuwsbrief. Deze wordt vier keer per jaar verstuurd en bevat tips, gastblogs en meer!


Related Blogs

Posted by admin | 12/12/2018
3 positieve gevolgen van duurzame beslissingen
Duurzaam beslissingen nemen: een slim besluit met positieve gevolgen Denken, en oordelen en beslissen zijn sinds Descartes (‘Cogito ergo sum’) drastisch veranderd. Zijn homo rationalis, de mens die goed geïnformeerd...
Posted by admin | 04/12/2018
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer Dankzij de vele mogelijkheden van beslissingen nemen binnen een Versnellingskamer is de inzet relevant in diverse fases binnen een project. Ieder moment waarop het...
Posted by admin | 18/09/2018
De beste netwerker ter wereld is een Nerd
De beste netwerker ter wereld is een Nerd Wat is een goede netwerker? Het stereotiepe beeld is iemand met een vlotte babbel die strooit met visitekaartjes, die heel makkelijk contact...