De ideale bouwsteen

De ideale bouwstenen

Het ontwerpen van een goede sessie vind ik één van de leukste onderdelen die wij verzorgen. De juiste groepsdynamiek creëren waarbij alle input boven tafel komt en de deelnemers verrast worden. Elke keer weer een creatief proces. Vaak gebruik je verschillende methodieken door elkaar heen. Ik wil jullie graag meenemen in zo’n prachtige combinatie; namelijk LEGO SERIOUS PLAY & Spilter.

Het is goed dat we allemaal anders in elkaar steken omdat het elkaar aanvullen juist bijdraagt aan een beter resultaat. Ook kijkt iedereen net even anders tegen bepaalde zaken aan, maar het is wel belangrijk dat we elkaar begrijpen of gaan begrijpen. Door bijvoorbeeld LEGO SERIOUS PLAY te koppelen met Spilter geven we ruimte aan elkaars ideeën en interpretaties. En gaan we ook toetsen of we elkaar echt begrijpen. Zowel LEGO als Spilter is laagdrempelig voor de deelnemers en creëert die randvoorwaarden die nodig zijn. Daarnaast is het nog hartstikke leuk ook!

Zoomin_Lego_SeriousPlay

Iedereen heeft wel iets met LEGO. LEGO SERIOUS PLAY is een gefaciliteerde methode voor onder meer strategie- en visieontwikkeling, team- en planvorming en innovatie. De kracht is dat iedereen met behulp van de LEGO-steentjes in staat is om zijn kennis en mening in te brengen. Elke workshop bestaat uit meerdere ‘Uitdagen – bouwen – delen – reflecteren’-cycli. Nadat de facilitator een vraag heeft neergelegd, bouwen de deelnemers hun individuele modellen met behulp van een speciaal samengestelde set LEGO-steentjes. Hun ideeën en creativiteit worden hierbij maximaal benut. De deelnemers geven zelf betekenis aan hun gebouwde modellen. De facilitator en de andere deelnemers stellen verhelderende vragen, delen nieuwe inzichten en benoemen onderlinge verbanden. Dit levert op dat alle deelnemers participeren in het gesprek, aandacht hebben voor elkaars bouwsels en verhalen, diepgang, begrip en vooral ook fun.

Net als Addy de Zeeuw doet met zijn ‘Warroom’-methodiek, kun je managers die meeluisteren tijdens de LEGO SERIOUS PLAY-sessie direct een vertaling laten maken in Spilter. Met de rug naar de deelnemers luisteren ze aandachtig mee en geven zij in Spilter de vertaling van de antwoorden. Het mooie is dat ze niet deelnemen aan het

gesprek, dus geen invloed uitoefenen, maar wel elkaars interpretaties kunnen lezen. Uiteraard kan later bij de groep getoetst worden of dit juist is.

Door het werken met LEGO zijn de deelnemers vaak onbewust bezig en door de juiste vraagstelling van de facilitator wordt dat onbewuste bewust. Maar hoe nu verder? Hoe ziet de ideale strategie eruit en wat is er voor nodig? Die input is ideaal individueel of in groepjes met Spilter uit te werken. Waar de LEGO bouwwerken vaak weer worden afgebroken en tot iets nieuws wordt gemaakt blijft de input in Spilter bewaard.

Door dergelijke combinaties gebruik je elke keer alleen de sterke kanten van de methodiek. Dit levert verrassende resultaten op.

Profielfoto_AD (6)

 

 

 

 

 

Allard Dericks

Related Blogs

Posted by admin | 12/12/2018
3 positieve gevolgen van duurzame beslissingen
Duurzaam beslissingen nemen: een slim besluit met positieve gevolgen Denken, en oordelen en beslissen zijn sinds Descartes (‘Cogito ergo sum’) drastisch veranderd. Zijn homo rationalis, de mens die goed geïnformeerd...
Posted by admin | 04/12/2018
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer Dankzij de vele mogelijkheden van beslissingen nemen binnen een Versnellingskamer is de inzet relevant in diverse fases binnen een project. Ieder moment waarop het...
Posted by admin | 18/09/2018
De beste netwerker ter wereld is een Nerd
De beste netwerker ter wereld is een Nerd Wat is een goede netwerker? Het stereotiepe beeld is iemand met een vlotte babbel die strooit met visitekaartjes, die heel makkelijk contact...