Deelnemers aan de slag met stickers tijdens het hybride en digitaal brainstormproces met de Spiltersoftware
DOELTREFFEND DIGITAAL BRAINSTORMEN

Digitaal brainstormen is de tool om iedereen (anoniem) te laten meedenken zonder hen op elkaar te laten wachten.

Zo ontstaat een vlotte, creatieve brainstorm. Met de software kunnen de ideeën direct worden gescoord en uitgewerkt.

Betrek alle deelnemers

Laat alle deelnemers (anoniem) meedenken. Gebruik de kennis en meningen van iedereen.

Gelijktijdig brainstormen

Iedereen voert gelijktijdig, via diverse devices ideeën in.

Direct in de cloud

Direct inzicht in de meningsverschillen. Eenvoudig een top X van de ideeën.

Direct rapportage

Draai na de sessie direct een overzichtelijke rapportage uit.

Online digitaal brainstormen

Met de Spilter online brainstorm meetings zorg je ervoor dat deelnemers ook wanneer ze niet in dezelfde ruimte aanwezig zijn optimaal betrokken zijn en de intimiteit ervaren van een face-to-face meeting. Dat zorgt ervoor dat een Spilter GDSS online meeting als plezierig wordt ervaren, soepel verloopt en productief is – ook als deze een aantal uren duurt. 

Met Spilter GDSS breng je structuur aan in online brainstorm meetings en bepaalt de moderator (voorzitter) het tempo door het stellen van vragen, het afsluiten daarvan, het verschaffen van feedback middels nieuwe vragen of grafische representaties zoals word clouds, tekstballonnen, taart- en staafdiagrammen. 

Vragen niet beantwoorden is voor deelnemers geen optie en dat verhoogt de betrokkenheid en de productiviteit. 

Wij helpen met de omvorming van uw agenda naar een boeiende en effectieve online variant en verzorgen de benodigde audio-visuele en teamondersteuning. We doen dat met Microsoft Teams maar als uw organisatie een andere oplossing gebruikt zoals Zoom, Skype of Webex dan is dat ook bespreekbaar. 

56% tijdsbesparing - onderzoek IBM
89% hogere effectiviteit - onderzoek New Jersey IT
Stel uw vraag

Digitaal brainstormen

Anoniem digitaal brainstormen
Digitaal brainstormen biedt deelnemers de mogelijkheid om gelijktijdig ideeën in te geven. Eenvoudig via smartphone, tablet of laptop. Zo kan in zeer korte tijd een grote hoeveelheid ideeën worden verzameld. De ideeën kunnen anoniem op groot scherm worden getoond. Ingevoerde ideeën dienen als inspiratiebron. Deelnemers voelen zich dankzij anonimiteit niet beoordeeld op hun ideeën. Dit levert met regelmaat meer en creatievere ideeën op.

Ordenen en scoren van alle ideeën
Ook voegt u de ideeën eenvoudig samen en plaatst u ze gemakkelijk in categorieën. Hierdoor heeft u direct meer grip op de ideeën. Vervolgens kunt u de ideeën door de deelnemers laten scoren. Hiermee ontstaat snel inzicht in de meningen over de opgehaalde ideeën. Voor het scoren zijn diverse analyses beschikbaar. Zo is er altijd een analyse die past bij het vervolg van de brainstorm. Een ander groot voordeel van digitaal brainstormen is direct verder kunnen uitwerken van een idee. Zo de hele brainstorm binnen een kort tijdsbestek plaatsvinden. Met echt concrete ideeën als resultaat.

Direct een rapportage
Ook het uitwerken van enorme brainstormvellen ‘brown-papers’ en gele stickers behoort tot het verleden. Dankzij het gebruik van Spilter meetingsoftware voor digitaal brainstormen print u direct na de sessie eenvoudig een rapportage. Elke ronde wordt hierin opgenomen zodat de genomen stappen zeer inzichtelijk zijn. Geniet van de voordelen van digitaal brainstormen. Verzamel meer en concretere ideeën. Gun uw deelnemers creatieve vrijheid middels anonimiteit. En bespaar tijd.

Hybride brainstormen

Print de ideeën uit op stickers en categoriseer de ideeën
Met Spilter Digitaal brainstormen kunt u ook kiezen voor een hybride variant. Hierbij worden de ideeën uitgeprint op stickers. De stickers kunt u vervolgens op de muur plakken en direct onderverdelen in diverse categorieën. Met de Spilter App kunt u de ideeën na categoriseren weer gemakkelijk inscannen in de software. De deelnemers kunnen deze categorieën vervolgens scoren met een eenvoudige scorevraag.

Meningsverschillen en overeenkomsten direct inzichtelijk
Het resultaat van de scoring is een overzichtelijke grafiek. Hierin zijn de meningsverschillen en overeenkomsten direct inzichtelijk. Doordat iedere deelnemer elk idee heeft gescoord, is sprake van algehele betrokkenheid. Er hoeft alleen gesproken te worden over de ideeën waar meningsverschillen over zijn. Dit proces levert een enorme tijdswinst op. Bekijk de video voor de werking van het hybride brainstormproces.

We geloven echt dat Spilter van toegevoegde waarde is voor de discussie en opbrengsten ervan

– IJsbrand Jepma, Sardes

 Verfrissend en nieuw: door de werkwijze en aanpak heb je het gevoel dat er ook echt iets met je inbreng wordt gedaan.

– Provincie Flevoland

Je moet het zelf ervaren om te zien hoe effectief het is

– Johan Mulder, Gemeente Veenendaal

Hoe werkt digitaal brainstormen

Laptops, tablets & smartphones

Alle laptops, PC’s & desktops met Internet Explorer 8 of hoger ondersteunen Digitaal brainstormen met Spilter. Daarnaast kan Digitaal brainstormen gebruikt worden op tablets met Android-, iOS- en Windows- besturingssystemen. Ook op smartphones via mobiele browsers als Safari, Internet Explorer en Chrome werkt Digitaal brainstormen met Spilter perfect.

Digitaal brainstormen van Spilter wordt standaard geleverd in het Nederlands, Engels en Duits, maar is uiteraard verkrijgbaar in elke gewenste taal. De online software voor Digitaal brainstormen neemt automatisch de taal over waarop uw browser in is gesteld dus u kunt direct aan de slag.

Met Digitaal brainstormen van Spilter kunt u deelnemers aan de sessie uitnodigen via een email met daarin een directe link naar de sessie. U kunt er ook voor kiezen een directe link naar de sessie op uw website te plaatsen of te verwerken in andere vormen van communicatie.

U kunt ervoor kiezen om kennis, meningen en ideeën onder deelnemers te inventariseren door middel van open en gesloten vragen.
Met open vragen kan iedere deelnemer zonder terughoudendheid antwoorden, terwijl gesloten vragen juist weer geschikt zijn als u in een kort tijdsbestek specifieke informatie wilt verzamelen.
Gesloten vragen zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken als registratievragen, die later in de sessie gebruikt kunnen worden om dwarsdoorsneden mee te maken.

De fase van structuur aanbrengen. U kunt de antwoorden ordenen en categoriseren om zicht te krijgen op de belangrijkste, de beste, de origineelste of opvallendste antwoorden; dit kan individueel, groepsgewijs of plenair. Zo krijgt u direct tijdens uw sessie meer grip en overzicht op de resultaten.

Spilter biedt verschillende analysemogelijkheden met elk een eigen doel en toepassing. Enkelvoudige analyses zijn zeer geschikt om te gebruiken wanneer u stellingen wilt toetsen, de gezamenlijke deler wilt bepalen of een score aan acties wilt hangen. Met de multicriteria analyse kunt u per criterium vaststellen hoe het zich verhoudt tot de acties. Tevens kunt u een weging aan de scores geven.

Met Digitaal brainstormen van Spilter is notuleren verleden tijd. Alle gegevens van de sessie worden opgeslagen en een rapport kan eenvoudig worden uitgedraaid. U kiest zelf de lay-out van het rapport, of u een totaalrapport of een rapport met groepen aanmaakt en in welk type programma u het rapport wilt downloaden.

Lees meer over digitaal brainstormen

Van idee naar impact – succesvol brainstormen met 500+ deelnemers

Van idee naar impact – succesvol brainstormen met 500+ deelnemers Gebaseerd op onze ervaringen met brainstormsessies met een groot aantal deelnemers hebben we enkele belangrijke stappen vastgesteld. Want gezamenlijk met...

Spilter 5 – meer waarde voor ieder gebruik

Spilter 5 is een logisch vervolg op Spilter 4. De belangrijkste vernieuwing binnen Spilter 5 is het Dashboard waarbij u data uit sessies kunt vergelijken en visualiseren met widgets. Hierdoor...

Randvoorwaarden brainstormen
5 randvoorwaarden bij brainstormen

Randvoorwaarden bij brainstormen Organiseert u binnenkort een brainstorm? Dan denkt u wellicht niet direct aan het opstellen van randvoorwaarden. Creativiteit moet immers ongeremd kunnen stromen, toch? Ja, zeker! Deze randvoorwaarden...

Digitaal World Cafe
Digitaal World Café

Digitaal World Café De World Café methodiek is een veelgebruikte methode om de dialoog aan te gaan met een grote groep. Denk hierbij aan stakeholderbijeenkomsten, medewerkersbijeenkomsten, (burger)-participatietrajecten enzovoorts. Tijdens een...

Help! Mijn brainstorm was te succesvol

Help! Mijn brainstorm was te succesvol Je hebt een ontzettend leuke en productieve dag achter de rug. Er is gelachen, genetwerkt maar bovenal hard gewerkt. Samen hebben jullie gebrainstormd over...

Tips van de professionele facilitator

In dit blog delen ervaren, professionele facilitators uit ons netwerk tips voor faciliteren. Concrete tips die u direct kunt gebruiken. Of u nu af en toe als facilitator optreedt of...

Brown paper sessie

Een Brown Paper sessie is een effectieve manier om in groepsverband een gemeenschappelijk doel te bereiken. Bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie. Wat is een Brown Paper sessie? Tijdens een Brown Paper...

Digitaal brainstormen. Waar blijft de creativiteit?

Kun je digitaal creatief zijn? Of moet je altijd een link hebben met de tastbare wereld? De eerste de beste die mij zegt dat ik creatief word van een beeldscherm...

Digitaal Brainstormen. Leuke gimmick of echt slim?

Wat ik veel hoor in mijn werk is dat brainstorms worden geassocieerd met een hoge doe-factor. En daarom is digitaal brainstormen bij voorbaat afgeschreven. Maar is dat zo? Is de...