DOELTREFFEND DIGITAAL BRAINSTORMEN

Digitaal Brainstormen is de tool om iedereen uit de groep te laten meedenken zonder hen op elkaar te laten wachten.

De betrokkenheid van alle deelnemers biedt ruimte voor een echt inhoudelijke discussie.

Betrek alle deelnemers

Laat alle deelnemers (anoniem) meedenken. Gebruik de kennis en meningen van iedereen.

Gelijktijdig brainstormen

Iedereen voert gelijktijdig, via diverse devices ideeën in.

Direct in de cloud

Direct inzicht in de meningsverschillen. Eenvoudig een top X van de ideeën.

Direct rapportage

Draai na de sessie direct een overzichtelijke rapportage uit.

56% tijdsbesparing - onderzoek IBM
89% hogere effectiviteit - onderzoek New Jersey IT

Digitaal brainstormen

Digitaal brainstormen biedt deelnemers de mogelijkheid om gelijktijdig ideeën in te geven. Eenvoudig via smartphone, tablet of laptop. Zo kan in zeer korte tijd een grote hoeveelheid ideeën worden verzameld. De ideeën kunnen anoniem op groot scherm worden getoond. Ingevoerde ideeën dienen als inspiratiebron. Deelnemers voelen zich dankzij anonimiteit niet beoordeeld op hun ideeën. Dit levert met regelmaat meer en creatievere ideeën op.

Ook voegt u de ideeën eenvoudig samen en plaatst u ze gemakkelijk in categorieën. Hierdoor heeft u direct meer grip op de ideeën. Vervolgens kunt u de ideeën door de deelnemers laten scoren. Hiermee ontstaat snel inzicht in de meningen over de opgehaalde ideeën. Voor het scoren zijn diverse analyses beschikbaar. Zo is er altijd een analyse die past bij het vervolg van de brainstorm. Een ander groot voordeel van digitaal brainstormen is direct verder kunnen uitwerken van een idee. Zo de hele brainstorm binnen een kort tijdsbestek plaatsvinden. Met echt concrete ideeën als resultaat.

Ook het uitwerken van enorme brainstormvellen ‘brown-papers’ en gele stickers behoort tot het verleden. Dankzij het gebruik van de Spilter meetingsoftware voor digitaal brainstormen print u direct na de sessie eenvoudig een rapportage. Elke ronde wordt hierin opgenomen zodat de genomen stappen zeer inzichtelijk zijn. Geniet van de voordelen van digitaal brainstormen. Verzamel meer en concretere ideeën. Gun uw deelnemers creatieve vrijheid middels anonimiteit. En bespaar tijd.

Hybride brainstormen

Met Spilter meetingsoftware voor digitaal brainstormen kunt u ook kiezen voor de hybride variant. Hierbij worden de ideeën uitgeprint op stickers. De stickers kunt u vervolgens op de muur plakken en direct onderverdelen in diverse categorieën. Met de Spilter App kunt u de ideeën na categoriseren weer gemakkelijk inscannen in de software. De deelnemers kunnen deze vervolgens beoordelen.

Het resultaat hiervan is een overzichtelijke grafiek. Hierin zijn de meningsverschillen en overeenkomsten direct inzichtelijk. Doordat iedere deelnemer elk idee heeft gescoord, is er sprake van algehele betrokkenheid. Er hoeft tevens alleen gesproken te worden over de ideeën waarover meningsverschillen zijn ontstaan. Dit proces levert een enorme tijdswinst op. Bekijk de video voor de werking van het hybride brainstormproces.

We geloven echt dat Spilter van toegevoegde waarde is voor de discussie en opbrengsten ervan

– IJsbrand Jepma, Sardes

 Verfrissend en nieuw: door de werkwijze en aanpak heb je het gevoel dat er ook echt iets met je inbreng wordt gedaan.

– Provincie Flevoland

Je moet het zelf ervaren om te zien hoe effectief het is

– Johan Mulder, Gemeente Veenendaal

Hoe werkt digitaal brainstormen

Laptops, tablets & smartphones

Alle laptops, PC’s & desktops met Internet Explores 8 of hoger ondersteunen Spilter. Daarnaast kan Spilter gebruikt worden op tablets met Android-, iOS- en Windows- besturingssystemen. Ook op smartphones via mobiele browsers als Safari, Internet Explorer en Chrome werkt Spilter goed.

In welke taal u Spilter ook wilt gebruiken, de software maakt het mogelijk! Spilter wordt standaard geleverd in het Nederlands, Engels en Duits maar is uiteraard verkrijgbaar in elke gewenste taal. Spilter neemt automatisch de taal over waarop uw browser in is gesteld dus u kunt direct aan de slag.

In Spilter kunt u deelnemers aan de sessie uit nodigen via een notificatie met daarin een directe link naar de sessie. U kunt er echter ook voor kiezen een directe link naar de sessie op uw website te plaatsen of te verwerken in andere vormen van communicatie.

U kunt ervoor kiezen om kennis, meningen en ideeën onder deelnemers te inventariseren door middel van open en gesloten vragen.
Met open vragen kan iedere deelnemer zonder terughoudendheid antwoorden, terwijl gesloten vragen juist weer geschikt zijn als u in een kort tijdsbestek specifieke informatie wilt verzamelen.
Gesloten vragen zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken als registratievragen, die later in de sessie gebruikt kunnen worden om dwarsdoorsneden mee te maken.

De fase van structuur aanbrengen. U kunt de antwoorden ordenen en categoriseren om zicht te krijgen op de belangrijkste, de beste, de origineelste of opvallendste antwoorden; dit kan individueel, groepsgewijs of plenair. Zo krijgt u direct tijdens uw sessie meer grip en overzicht op de resultaten.

Spilter biedt verschillende analysemogelijkheden met elk een eigen doel en toepassing. Enkelvoudige analyses zijn zeer geschikt om te gebruiken wanneer u stellingen wilt toetsen, de gezamenlijke deler wilt bepalen of een score aan acties wilt hangen. Met de multicriteria analyse kunt u per criterium vaststellen hoe het zich verhoudt tot de acties. Tevens kunt u een weging aan de scores geven.

Met Spilter is notuleren verleden tijd. Alle gegevens van de sessie worden opgeslagen en een rapport kan eenvoudig worden uitgedraaid. U kiest zelf de lay-out van het rapport, of u een totaalrapport of een rapport met groepen aanmaakt en in welk type programma u het rapport wilt downloaden.

Randvoorwaarden brainstormen
5 randvoorwaarden bij brainstormen

Randvoorwaarden bij brainstormen Organiseert u binnenkort een brainstorm? Dan denkt u wellicht niet direct aan het opstellen van randvoorwaarden. Creativiteit moet immers ongeremd kunnen stromen, toch? Ja, zeker! Deze randvoorwaarden...

Digitaal World Cafe
Digitaal World Café

Digitaal World Café De World Café methodiek is een veelgebruikte methode om de dialoog aan te gaan met een grote groep. Denk hierbij aan stakeholderbijeenkomsten, medewerkersbijeenkomsten, (burger)-participatietrajecten enzovoorts. Tijdens een...

Kom uit die comfortzone

Energizers voor volwassenen Houd de aandacht van uw deelnemers vast en haal ze uit hun vaste (denk)patronen. Energizers zorgen er niet alleen voor dat de deelnemers loskomen en samen lachen...