GPS brainstorm

Innovatief Brainstormen

 

met de Global Positioning System-techniek van Trendstorm

 

gps brainstorm 4Natuurlijk kunnen we in organisaties en overheden de reguliere digitale brainstormmethode inzetten om snel de kennis en meningen van (grote) groepen mensen te verzamelen. Sinds kort is er echter nog een krachtigere methode ontwikkeld om de toekomst van organisaties te scannen en daar nieuwste ontwikkelingen bij te betrekken: de digitale GPS brainstorm. Bij het gebruik van GPS draaien 24 satellieten om de aarde. Zij bepalen exact waar je bent. Zelf kies je dan de richting die je uit wil. Maar wie bepaalt de koers in een organisatie, businessunit of teams? Eigenlijk willen we graag op een snelle manier, de input en expertise weten van alle stakeholders om de juiste weg te vinden. Iedereen kijkt namelijk vanuit een ander perspectief.

Nog een wezenlijke factor om flexibel in te spelen in nieuwe situaties is om uit te gaan van trends of ontwikkelingen waar de organisatie vandaag voor staat. Trends in jouw branche, jouw organisatie en wellicht ook de maatschappelijke trends. Als we zes trends hebben bepaald, bedenken we er allerlei ideeën bij en stippelen we samen de route uit. Elke trend wordt door iedereen bekeken. We schuiven steeds door naar de volgende trend. Op een halve dag komen we zo tot meer dan 120 ideeën waaruit we, op een zeer democratische manier, de snelle realiseerbare ideeën en de lange termijn ideeën selecteren.

gps brainstorm 8We maken een top drie van elk en zetten die met behulp van een projectfiche om in drie concepten waarmee we aan de slag kunnen. Zo spelen we snel in op de trends en zijn we flexibel en wendbaar. Dit is een vrij nieuwe en gestructureerde maar beproefde manier van brainstormen! Op deze manier genereer je concrete ideeën voor een bepaalde dienst of product voor jouw organisatie. Ontwikkelingen gaan snel. Flexibele organisaties willen graag en zo snel mogelijk op de hoogte gehouden worden over de te varen koers. Tevens wil men ook graag weten waar accenten moeten worden gelegd.

Woonvisie 2016 voor een middelgrote gemeente:

Het was een geslaagde bijeenkomst: met een grote en zeer diverse groep een hele keur aan woonvraagstukken en oplossingen de revue laten passeren, ongekend productief proces. Met simpele oefeningen voor de geest tussendoor, werden we allemaal steeds opnieuw opgeladen om tot het einde toe actief mee te blijven denken en iedereen deed mee.

Visie

Een gemeente wilde een nieuwe woonvisie voor de komende jaren. Samen met alle stakeholders waaronder investeerders, de gemeente zelf, hypotheekverstrekkers, woningcorporaties, architecten en zorgaanbieders  heeft ieder vanuit zijn eigen perspectief  zijn ideeën op tafel kunnen leggen aan de hand van de ontwikkelingen op woongebied. De gemeente was in een recordtijd op de hoogte wat er speelt in de woonplaats en kon de woonvisie moeiteloos schrijven.

Produktieproces

Bij een bedrijf, dat in korte tijd erg is gegroeid, moet de productie omhoog. Er is veel potentieel maar waarschijnlijk wordt niet alles benut. We kijken in één keer naar zes verschillende kanten van het productieproces. De professionals, expert op hun gedeelte van het productieproces, nemen allemaal deel aan deze bijeenkomst. Men is verbaasd als er op sommige plekken nog gewerkt wordt zoals 10 jaar geleden.  In drie en half uur worden veel pijnpunten duidelijk en alleen al door het laaghangend fruit te plukken verbetert het rendement met meer dan 10 %. Men is nu bezig de grotere oplossingen te implementeren waardoor het rendement enorm is verhoogd. Tegelijkertijd zijn er nieuwe concepten voor de toekomst bedacht. 

Aantal personen: 12- tot een veelvoud van 12.

Voordelen:

• snelheid, omdat je voortborduurt op de ideeën van je voorganger worden de ideeën steeds beter

• methode levert in record tijd enorm veel ideeën op

• kruisbestuiving

• men brainstormt constant met z’n tweeën = meest effectief

Nadeel:

• methode levert teveel ideeën op maar daar heeft een goede facilitator dan weer een antwoord op.

Karin Moerkerk
Auteur en GPS brainstorm facilitator: Karin Moerkerk van Inspire Me.
In samenwerking met Spilter is de digitale GPS brainstorm ontwikkelt en vanaf nu beschikbaar.Interesse? Neem contact met ons op!

Related Blogs

Posted by admin | 22/03/2017
1 jaar Factor-C Digitaal
Samen met Publiec heeft Spilter, inmiddels alweer een jaar geleden, de Ringen van invloed gedigitaliseerd tot een handzame en gebruiksvriendelijke tool. De Ringen van invloed zijn een belangrijk onderdeel van...
Posted by admin | 06/03/2017
Decisions by Design
Versneld naar gedragen beslissingen   Op dit moment werkt een organisatie aan de ontwikkeling van hun strategisch plan voor 2018-2021. Hiervoor wil deze organisatie input ontvangen van haar ketenpartners, klanten...