Group Decision Room

Wat is een Group Decision Room (GDR)?

“Wat is een Group Decision Room?” is een vraag die menigeen zichzelf zal stellen. Het is geen algemeen bekend fenomeen, terwijl toch veel instanties gebruik maken van een Group Decision Room. Maar wat is een Group Decision Room nou precies? Daar kunnen we kort over zijn: een Group Decision Room (GDR) is de Engelse benaming voor de Versnellingskamer. Ook het Elektronisch Vergader Systeem of Electronic Board Room zijn termen die men vaak gebruikt als het gaat om de Versnellingskamer.

In een Group Decision Room vindt een Versnellingskamersessie plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van hardware en een Group Decision Support System (GDSS). De Versnellingskamersessie wordt veelal gehouden bij complexe processen waarbij actieve participatie van deelnemers wordt gevraagd. Denk daarbij aan risicosessies, strategieontwikkeling, beleidvormingstrajecten, brainstormen of stakeholdersoverleggen.

Wat is een kenmerk van een Group Decision Room?

Het is lastig om zo één kenmerk te benomen van een Group Decision Room omdat verschillende factoren en kenmerken  samen een Group Decision Room vormen.

Een aantal belangrijke kenmerken op een rij:

  • Anonimiteit: Elke deelnemer kan anoniem in een Group Decision Room zijn of haar mening geven. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich vrij voelt welke mening dan ook tentoon te stellen; de ingebrachte ideeën worden op deze manier op hun inhoud beoordeeld, en niet op de persoon.
  • Parallel werken: Deelnemers kunnen in deze workshops gelijktijdig input leveren. Hierdoor verlopen processen efficiënter dan in een normale vergadering. Doordat men andermans antwoorden realtime kan zien wordt zo de creativiteit ook nog eens gestimuleerd.
  • Automatische notulen: Alles wordt automatisch opgeslagen in de Group Decision Room software, waardoor een objectieve rapportage van de workshop ontstaat.
  • Structuur: Group Decision Room Software bied verschillende mogelijkheden om structuur in de discussie aan te brengen.
  • Tijdsbesparing: Doordat in een Group Decision Room processen sneller en efficiënter verlopen zul je zien dat je tot wel 50% sneller kan overleggen dan in normale vergaderingen.

Related Blogs

Posted by admin | 12/12/2018
3 positieve gevolgen van duurzame beslissingen
Duurzaam beslissingen nemen: een slim besluit met positieve gevolgen Denken, en oordelen en beslissen zijn sinds Descartes (‘Cogito ergo sum’) drastisch veranderd. Zijn homo rationalis, de mens die goed geïnformeerd...
Posted by admin | 04/12/2018
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer
3 projectfases geschikt voor een Versnellingskamer Dankzij de vele mogelijkheden van beslissingen nemen binnen een Versnellingskamer is de inzet relevant in diverse fases binnen een project. Ieder moment waarop het...
Posted by admin | 18/09/2018
De beste netwerker ter wereld is een Nerd
De beste netwerker ter wereld is een Nerd Wat is een goede netwerker? Het stereotiepe beeld is iemand met een vlotte babbel die strooit met visitekaartjes, die heel makkelijk contact...