Vier tips voor een mooie dag in september

De zomer is voorbij en het sessieseizoen is weer begonnen. Ik merkte het bij het reserveren van ruimte voor een strategische bijeenkomst met een 10-koppig managementteam. De aangenaamste locaties met lichte zaaltjes, hoge plafonds, goede catering en klantgericht personeel zijn al bezet. Bovendien wil ik snel internet en voldoende stopcontacten. Ik wil de buitenwereld multimediaal binnen kunnen halen en voor het deel waar de externe experts aansluiten wil ik GDS gebruiken.

Tip 1: kies zeer bewust je locatie.

Het najaar is nog steeds het seizoen van de strategische en operationele plannen. Er is echter ook wat veranderd de laatste jaren: er is minder tijd, meer operationele afleiding en van de leider/ster wordt niet zelden directe besluitvorming verwacht. Als facilitator van strategische bijeenkomsten moet ik daar op anticiperen. Ik moet frequenter van tempo wisselen en in de aanloop hebben de deelnemers meer comfort nodig aangaande mijn rol, mijn integriteit en ook mijn inhoudelijke kennis. De bijeenkomsten zijn -terecht- nog wel ‘elders’, maar er worden aanzienlijk minder meters op de hei gewandeld.

Tip 2: leef je in en plan interactie en interventies nauwkeurig.

een-paarse-heide

In het geval van het 10-koppig managementteam is het niet anders. Ik ben daarom in co-creatie met de nieuwe directeur uitgekomen op een programma van 1,5 dag. Die 1,5 dag is het maximum wat de managers en de buitenlandse verkoopdirecteur gelijktijdig vrij kunnen/willen maken. We zullen regelmatig moeten versnellen en vertragen om binnen de tijd zowel concreet te worden als ruimte te maken voor dialoog en reflectie. Om het comfort aan de deelnemers te bieden en om van mijn kant gevoel te krijgen wat onder het oppervlak leeft, heb ik elk van de deelnemers al kort gesproken. Daarnaast krijgen de deelnemers een briefing document, zodat ze allemaal op één lijn zitten qua informatie en alvast gericht wat hebben nagedacht over de belangrijkste issues.

Tip 3: beschouw de sessie als onderdeel van een proces dat ruim voor de sessie begint en ruim na de sessie eindigt.

In de sessie zelf praten de heren en dames niet alleen met elkaar, maar komen in dagdeel 2 ook vijf experts die hun opinie geven over de externe haalbaarheid van verschillende strategische opties. Omdat we daar snel willen schakelen, parallel willen werken en opinies gedetailleerd willen vasthouden en vergelijken zetten we dan een group decision support systeem in. Ik vermoed dat het team vervolgens in het laatste dagdeel ook met het systeem zal willen werken, maar dat is iets wat ik uit ervaring weet en zij nog niet. Als het loopt zoals ik denk ontstaat een mooie mix van diepe interactie en een met feiten onderbouwde uitdagende en haalbare strategie waar ieder MT lid zijn handtekening onder zet.

Tip 4: gebruik ondersteunende systemen vooral als de groep groter dan 8 is en behoefte is aan versnelling, inhoudelijke verdieping en verbreding.

Ik denk dat het een mooie dag gaat worden.

Radboud

 

 

 

 

 

Radboud de Groot, partner bij FacilitationProfs

Related Blogs

No Image
Posted by Dennis Jansen | 10/12/2019
Best App For Book Reviews
Amazon Appstore's Free App For June 8, 2012: Madagascar 3 Movie StorybookReleased to Europe and US in April this new console will be the most advanced handheld on the market...
No Image
Posted by Dennis Jansen | 09/12/2019
Crucible Essays On John Proctor Tips and Tricks
In the course of the early 1900's the use of X-rays was getting a popular observe in The usa and all around the entire world. Dr. John Caffey was the...
No Image
Posted by Dennis Jansen | 08/12/2019
Business Communication Essay Topics Writing Help
Consumers are considered as a king in all corporations. Although building this assignment, […]rnEffective communication is a quite critical high quality in each and every organization or social location simply...